Billede er taget af Lenette Pedersen Blaabjerg
Neurofeedback
Neurofeedback er en metode som træner hjernens evne til at regulere sig selv, så den kommer mere i balance og arbejder mere hensigtsmæssigt. Ved at måle hjernens elektriske aktivitet med små sensorer på hovedet, er det muligt at give hjernen tilbagemeldinger på hvordan den arbejder via syn og hørelse.
Det gør det muligt at træne hjernen og lindre psykiske og fysiske problemstillinger uden anvendelse af medicin eller samtaleterapi. Præcis som kroppen styrkes af fysisk træning, kan neurofeedback styrke hjernens evne til at regulere tanker, sanser, adfærd, følelser, smerter mm. Det giver ro og balance til trivsel og udvikling.
Selvregulering
Hjernen er en fantastisk størrelse, der regulerer og håndterer sanser og tanker.
En velfungerende hjerne har en veludviklet evne til selvregulering. Den sikrer, at vi ikke bliver overvældet af sanseindtryk og impulser, samt at vi kan træffe gode og rationelle beslutninger.
Mange oplever udfordringer, som har rod i manglende eller dys reguleret selvregulering i hjerne og centralnervesystem.
Neurofeedbacktræning styrker hjernens grundlæggende funktionsniveau, så den bliver bedre til at regulere sanser og tanker.
Hvem har gavn af neurofeedback?
Neurofeedback kan anvendes til en lang række tilstande og lidelser hos både børn og voksne, uanset funktionsniveau. Hjernen lærer at regulere sig selv bedre, hvilket foregår ubevidst. Træningen er behagelig og giver ro og afslapning. Selv de der har svært ved at sidde stille til hverdag, vil opleve at finde ro og afslapning.
Neurofeedback er ofte anvendt ved:
- Søvnproblemer
- Angst
- Depression
- Stress
- Migræne/hovedpine
- ADHD
- Autisme
- PTSD
- Epilepsi
- Smerter
Når man oplever en begyndende forandring, er det vigtigt at forandringen stabiliseres gennem fortsat træning. For at opnå vedvarende effekt skal påregnes minimum 20 træninger. Hvor der er tale om en ubalance eller belastning, som har været der gennem længere tid, vil det ofte være nødvendigt med flere træninger.
I starten træner man flere gange om ugen. Herefter er det individuelt hvor ofte der trænes.
Træningen er begyndelsen på en proces, som ikke stopper når træningsforløbet afsluttes, da hjernen har evnen til at fortsætte med det nye den har lært.
Hvorfor neurofeedback?
Alle ønsker at få det bedre, men mange ved også at det ikke er let. Det kan være svært at finde denne ro og balance, hvis nervesystemet er kommet i ubalance. Neurofeedback er en behagelig og nænsom metode.
Hvordan foregår træningen?
I starten af sessionen sættes nogle små sensorer på hovedbunden. Disse sensorer kan måle den elektriske aktivitet i hjernen. Denne aktivitet bliver digitalt behandlet af en software, som styrer en animation på en skærm.
Personen, der træner sidder og kigger på skærmen, hvor animationen påvirkes af hjerneaktiviteten. Animationen påvirkes ved at billedstørrelse eller hastighed i spillet forandres. Sammen med animationen vil der også være lyd via højtaler eller headset, samt mulighed for taktil feedback i form af en pude som vibrerer.
Billede, lyd og taktil feedback fører information tilbage til hjernen om hvordan dens elektriske aktivitet arbejder her og nu.
Saras oplevelse med neurofeedback:
“Jeg har døjet med migræne og spændingshovedpine i rigtig mange år og prøvet næsten alt. Efter forløbet med neurofeedback er det nu på et niveau, hvor min hverdag er blevet lettet og fungerer.
Jeg er glad for at jeg har investeret i mit helbred
Jeg gik i gang med et neurofeedback-forløb hos Karin i håbet om, at det ville have en positiv effekt på mit humør og mine kognitive færdigheder, som var negativt påvirket efter mange måneders stress og sygemelding.
Karin var god til at fortælle om neurofeedback-forløbet, og jeg følte mig tryg undervejs.
Jeg oplevede hurtigt en forbedring på mit humør. Min hukommelse og mit overblik blev bedre, og det gjorde min evne til planlægning også.
Jeg er glad for, at jeg valgte at investere i mit helbred. Mine fremtidsudsigter i arbejds- og privatlivet er betydeligt forbedret og jeg ser frem til mange aktive år med fornyet optimisme”
Anonym leder med sygemeldingen: “arbejdsbetinget stress.”
Neurofeedback sessioner og forløb
En træningssession med neurofeedback varer ca. 30 minutter. Der skal afsættes ca. 1 time til hver træning, så der er tid til samtale om, hvordan du har haft det siden sidst. Træneren bruger sin tilbagemelding til at tilrettelægge forløbet og justere træningen til hjernes behov.
For at målrette træningen startes forløbet med en samtale. Her udfyldes et spørgeskema om, hvordan den enkeltes udfordringer opleves, og derfra sammensættes et træningsforløb med Neurofeedback.